Hraste Marin

   

akademik Marin Hraste
Professor emeritus
Sveučilište u Zagrebu Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Godina rođenja: 1938.

Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1962., Tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 1972., Tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Poslovna adresa:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Marulićev trg 19, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4597 220
e-mail: mhraste@pierre.fkit.hr

Članstvo u Akademiji: Član emeritus
Godina primanja u HATZ: 1993.
Član odjela: Odjel kemijskog inženjerstva

 

Profesionalne aktivnosti

  • 1977-1979. Tehnološki fakultet, prodekan
  • 1993-1997. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, dekan

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • Inženjerstvo disperznih sustava, prvenstveno pretvorbe uzrokovane mehaničkim djelovanjem.
  • Istraživanje vladanja grubodisperznih sustava u procesima nastajanja, kontaktiranja i separacije, problemi karakterizacije sustava, te analiza značaja granulometrijskog stanja za definiranje radnih uvjeta uređaja za usitnjavanje, aglomeriranje, suspendiranje, filtriranje itd.

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • Član je osnivač Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.
  • Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1998. Redoviti član od 2006.
  • Predstavnik Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa u Europskoj federaciji za kemijsko inženjerstvo.

Nagrade i priznanja:

  • Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića i dobitnik nagrade “Fran Bošnjaković”.

Bibliografija:

  • Knjige: M. Hraste: Mehaničke operacije/ Inženjerstvo disperznih sustava, Sveučilišna naklada, Zagreb 1990. i M. Hraste: Mehaničko procesno inženjerstvo (II. izmijenjeno i dopunjeno izdanje), Hinus Zagreb 2003.

 

Marin Hraste -bib.irb.hr

 

 

 

Leave a Reply

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close