Održan 9. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Renata Budanec

Poštovane članice i članovi HATZ-a,

9. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista održan je od 3. do 5.listopada 2018. godine u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva te Hrvatske gospodarske komore. Kongres je organiziralo Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista u su-organizaciji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, European Federation of Food Science and Technology (EFoST), International Union of Food Science and Technology (IUFoST) i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ).

Rad Kongresa odvijao se pod motom „Integrating new approaches to produce safe, nutritious and sustainable food“  pri čemu su procjenjivani i integrirani različiti aspekti istraživanja, s ciljem uspostavljanja  veze između znanosti i industrije, razmjene iskustava te stvaranja novih poveznica i suradnji.

Teme kongresa podijeljene su u devet sekcija i prezentirane u knjizi sažetka kroz 154 izlaganja od kojih su 92 postera i 62 usmene prezentacije. Na Kongresu je održano 13 pozvanih (plenarnih) predavanja te 49 usmenih priopćenja, a 22 rada su objavljena u Zborniku radova Kongresa. Glavni zaključci doneseni po pojedinim sekcijama Kongresa su:

  • Sekcija 1 “Olive Oil Session – The EU2020 OLEUM project (Bettersolutions to protectoliveoilqualityandauthenticity)” je obuhvatila 6 predavanja i 1 poster prezentaciju. Teme ove sekcije su bile prvenstveno usmjerene na kemijska i senzorska svojstva djevičanskog maslinovog ulja, zemljopisno podrijetlo te utjecaj procesnih parametara s ciljem  očuvanja kvalitete i autentičnosti.
  • Unutar sekcije 2“Innovative and Nonthermal Processes” održano je 6 predavanja te je  prezentirano 5 postera. U ovoj je sekciji predstavljene su mogućnosti primjene visokonaponskog električnog pražnjenja, niskotlačne kisikove plazme, ultrazvuka, visokog hidrostatskog tlaka te UV-C i HIPL svjetlosne tehnologije. Navedenim netoplinskim tehnologijama pokazano je na koji način je moguće konzervirati hranu bez značajnog zagrijavanja, zadržavajući mikrobiološku stabilnost, nutritivna i senzorska svojstva, pridonoseći produženom roku trajnosti hrane. Evidentno je da će upravo navedene tehnologije biti u fokusu istraživanja i razvoja u nadolazećem periodu, posebice od strane proizvođača hrane.
  • Sekcija 3 “Food Engineering, Modelling and Process Control” je obuhvatila 5 predavanja i 13 poster prezentacija. U okviru ove sekcije raspravljalo se o poboljšanju kvalitete hrane s inženjerskog aspekta, s posebnom pozornošću na primjenu matematičkog modeliranja u proizvodnji hrane. Među ostalim, razmatrane su mogućnosti primjene novih metodologija (npr. CRISPR) kao I tzv. “data science” kako bi se odgovorilo na izazove suvremene proizvodnje hrane, uzimajući u obzir i izravan utjecaj globalnih klimatskih promjena i rast ljudske populacije.
  • Unutar sekcije 4 “Food Waste Management and Sustainability in Food Industry” je održano 6 predavanja i 10 poster prezentacija kojima je naglašena važnost recikliranja, održivosti i za okoliš prihvatljivih procesa. Razmatrane su primjena i potencijal agro-industrijskog otpada pri proizvodnji vina i piva, otpada pri obradi voća i povrća te ostalog otpada pri proizvodnji hrane, posebno otpada bogatog vrijednim bioaktivnim i funkcionalnim spojevima kao što su antocijanini.
  • Sekcija 5 “Marine Bioprospecting” je obuhvatila teme vezane uz biotehnologiju i “bioprospecting” mora kroz 6 predavanjai 4 postera. Poseban naglasak stavljen je na mikroalge i morske trave kao izvorebioaktivnih molekula za lijekove, nutraceutike i kozmetičke pripravke te mogućnosti biokonzerviranja primjenom bakterija mliječne kiseline izoliranih iz morskih organizama. Također se raspravljalo o korištenju biomase iz ribarstva i otpada, te održivom upravljanju ribarstvom i pripadajućom prerađivačkom industrijom.
  • Sekcija 6 “BioactiveCompounds”je obuhvatila 5 predavanja i 17 poster priopćenja posvećenih karakterizaciji različitih bioaktivnih molekula, prvenstveno polifenola iz biljaka i različitih prehrambenih proizvoda, s posebnim naglaskom na njihova antioksidativna svojstva.Ponuđeni su zanimljivi zaključci o utjecaju poljoprivrednih svojstava, kao i tehnologija prerade na stabilnost bioaktivnih molekula.
  • Recentna znanstvena istraživanja iz područja biotehnologije također su predstavljena u sekciji 7 – Biotechnologyin Croatia “Vera Johanides” odnosno 3. simpoziju posvećenom prof. emer. Veri Johanides kao utemeljiteljici biotehnologije u Hrvatskoj, kroz održanih 7 predavanja i predstavljanje 8 postera. Simpozij koji je održan u okviru ovog kongresa organizirao je Odjel bioprocesnog inženjerstva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Uvaženi gost i pozvani predavač u okviru simpozija bio je dr. sc. Krešimir Gjuračić, alumni PBF-a Sveučilištu u Zagrebu, zamjenik direktora R&D Biotech u tvrtki Gnosis iz Italije (Lesaffre grupa). Predstavio nam je dio istraživanja, razvoja i proizvodnje lijekova i dodataka prehrani svoje tvrtke, nudeći mogućnost za buduću suradnju. Obzirom na globalni utjecaj biotehnologije na održivi razvoj, ekologiju,  gospodarstvo i općenito kvalitetu života u suvremenom svijetu, zaključeno je da će biotehnološka istraživanja u Hrvatskoj biti usmjerena na: (i) inovativne pristupe u razvoju živih bioterapijskih pripravaka (LBPs – engl. „Live Biotherapeutic Products“); (ii) razvoj biotehnoloških procesa za proizvodnju biološki aktivnih tvari; (iii) poboljšanje integriranih bioprocesa (koncept biorefinerija) u proizvodnji biogoriva i biokemikalija; (iv) razvoj biotehnologije mora i (v) zaštitu okoliša.
  • Sekcija 8 “Nutritionand Health”je obuhvatila 7 predavanja i 8 poster prezentacija.Teme u ovoj sekciji su dale osvrt na recentna pitanja od interesa za djecu, mladež i odrasle potrošače koji vode brigu o svom zdravlju, kao i na one koji aktivno žele utjecati na kontrolu bolesti i smanjiti rizik od kroničnih bolesti putem funkcionalne hrane ili modificiranjem svoje prehrane.
  • Sekcija 9 “Food Quality, Safety and Authenticity”unutar koje je održano 6 predavanja i 26 poster prezentacija je predstavila teme recentnih znanstvenih istraživanja: (i) kontrole kvalitete hrane primjenom analitičkih i senzorskih metoda, (ii) sigurnosti hrane, s mikrobiološkog aspekta, kao i s aspekta drugih potencijalnih onečišćivača hrane i rezidua, te(iii) legislativu vezano za hranu.

Zahvaljujem svim sudionicima na njihovom doprinosu u razmjeni znanja i iskustava u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma, koji su pokazali različite istraživačke pristupe kako bi se učinkovito uspostavila veza između znanosti i industrije. Stoga se nadam da je ovaj kongres pridonio uspostavljanju novih kontakata i budućih suradnji između znanosti i poduzetništva.

Prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac, suradnik Odjela bioprocesnog inženjerstva HATZ-a

Predsjednica Kongresa i Organizacijskog odbora

 

 

Slijedeća objava

Održan znanstveno-stručni skup „Nova istraživanja na FER-u“

Poštovane članice i članovi HATZ-a, 9. Međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista održan je od 3. do 5.listopada 2018. godine u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske mr. sc. Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva te Hrvatske gospodarske komore. Kongres je organiziralo Hrvatsko društvo […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close