Zaključna razmatranja satelitskog simpozija „Biotehnologija u Hrvatskoj „Vera Johanides“ 2022.

Glavne teme iz područja biotehnologije, a koja su obuhvatila samo dio istraživanja koja su u tijeku u Hrvatskoj, predstavljene su na satelitskom simpoziju posvećenom prof. emer. Veri Johanides kao začetnici biotehnologije u Hrvatskoj, u organizaciji Odjela bioprocesnog inženjerstva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske te od strane Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao glavnih organizatora cijelog 10. međunarodnog kongresa PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA (30.11.2022. – 2.12.2022.), pod pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ). Prof. emer. Zlatko Kniewald publici je kratko predstavio prof. emer. Veru Johanides, pod naslovom „Moja sjećanja i činjenice o prof. emer. Veri Johanides” kao ikone hrvatske biotehnologije i sjećanjima i dojmovima vezano za povijesni razvoj biotehnologije na ovim prostorima. Pozvani predavači bili su prof. Božidar Šantek, umirovljeni prof. Želimir Kurtanjek, dr. Anto Vrdoljak i prof. Natalija Velić. Doc. Ana Jurinjak Tušek te doktorandi Nina Čuljak, Nada Šupljika i Marijan Logarušić održali su kratka izlaganja o svojim istraživanjima u području biotehnologije.

Uvažavajući globalni utjecaj biotehnologije kroz primjenu živih stanica, prirodnih ili genetički modificiranih, za razvoj biotehnoloških procesa u području industrijske biotehnologije, medicine, poljoprivrede i okoliša, na temelju svih izlaganja može se zaključiti da primjena biotehnologije značajno unaprjeđuje kvalitetu života te ima pozitivan učinak  na ekologiju i ekonomiju. Biotehnološka istraživanja u Hrvatskoj usmjerena su na različite teme kroz međunarodne i nacionalne projekte te suradnju s industrijom. Naglasak je na procjeni održivosti, kinetici, matematičkom modeliranju i prevođenju bioprocesa u industrijsko mjerilo, biološkom pročišćavanju otpadnih voda, zaštiti okoliša te proizvodnji biogoriva i biokemikalija. Fokus je također na primjeni biotehnologije u razvoju prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani, napretku u tehnologiji proizvodnje slada i piva te biotehnologiji mora. Inovativni pristupi uključuju razvoj cjepiva za humanu i animalnu primjenu te bioloških lijekova – bifarmaceuetika, uključujući razvoj živih bioterapijskih pripravaka (LBP). Posebna pozornost posvećena je primjeni umjetne inteligencije i tzv. „uzročne analize“ (engl. causal analysis) uvođenjem digitalnih tehnologija i robota,  za razvoj tzv. industrijskih procesa IV generacije.

     

 

Slijedeća objava

KONFERENCIJA BIOOTPAD I KOMPOSTIRANJE: Kako riješiti problem biootpada? (20.12.2022., Zagreb)

Glavne teme iz područja biotehnologije, a koja su obuhvatila samo dio istraživanja koja su u tijeku u Hrvatskoj, predstavljene su na satelitskom simpoziju posvećenom prof. emer. Veri Johanides kao začetnici biotehnologije u Hrvatskoj, u organizaciji Odjela bioprocesnog inženjerstva Akademije tehničkih znanosti Hrvatske te od strane Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close