Zgaga Zoran

Prof. dr. sc. Zoran Zgaga (Zagreb, 13.4.1956. – Zagreb, 3.2.2011.), biotehnološki inženjer, stručnjak za molekularnu biotehnologiju i osnivač hrvatske genetike kvasaca.

Na biotehnološkome studiju Tehnološkoga fakulteta u Zagrebu (→ Prehrambeno-biotehnološki fakultet) diplomirao je 1979. te doktorirao 1990. disertacijom Istraživanje popravka plazmidne DNA u kvasca Saccharomyces cerevisiae (mentor F. Fabre). Od 1979. radio je na Fakultetu, od 2003. kao redoviti profesor. Predavao je kolegije Molekularna genetika, Genetičko inženjerstvo, Izolacija, konstrukcija i održavanje proizvodnog soja te Genetika eukariota. Bio je prodekan Fakulteta 2003.–2007.

U Centru za istraživanja Instituta Curie u Orsayu u Francuskoj usavršavao se 1985.–1988. Područja su njegova znanstvenog i stručnog interesa molekularna biotehnologija i genetičko inženjerstvo u biotehnologiji, posebice istraživanja u kvascima. Radio je na istraživanjima ispitivanja efikasnosti homologne rekombinacije koristeći integraciju plazmida (jednolančanog i dvolančanog) u kromosom → kvasca te se bavio proučavanjem palindroma u genomima i mehanizmima zamjene gena u kvascu.

S Ivanom Krešimirom Svetecom i Berislavom Lisnićem otkrio je dva fenomena u domeni stabilnosti genoma. Jedan je od utemeljitelja Hrvatske udruge genetičkih inženjera (2001.).

Njemu u čast, od 2011. Udruga dodjeljuje nagradu za najbolji diplomski rad u kojem se primjenjuju metode genetičkog inženjerstva koja nosi njegovo ime.

Od 2000. bio je član HATZ-a.

 

Izvor: https://tehnika.lzmk.hr/zgaga-zoran/

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close