Kos Blaženka

   

prof. dr. sc. Blaženka Kos
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Godina rođenja: 1968.

Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1992., Tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 2001., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Poslovna adresa:
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605 291
e-mail: bkos@pbf.hr

Članstvo u Akademiji: Redoviti član
Godina primanja u HATZ: 2017.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva

 

Profesionalne aktivnosti

Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):

  • 2019.-2023. znanstveni projekt “Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika” (HRZZ IP-2019-04-2237)
  • 2015.-2019. znanstveni projekt “Probiotici i starter kulture – površinski proteini i bakteriocini” (HRZZ IP-2014-09-7009)
  • 2015.-2016. mentor na projektu Europskog socijanog fonda „Praćenje biodinamike mješovitih kultura pomoću novorazvijene metode uzimanja otiska prsta“(Istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada; područje: Područje: istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije; Doktorand voditelj projekta: Dr. sc. Ena Melvan)
  • 2015.-2016. voditeljica radne skupine za izradu standarda kvalifikacija (preddiplomski studij Biotehnologija, diplomski studij Bioprocesno inženjerstvo i diplomski studij Molekularna biotehnologija na PBF-u Sveučilišta u Zagrebu) u okviru projekta Europskog socijalnog fonda  „Unapređivanje studijskih programa u biotehničkom području prema načelima HKO-a (Voditeljica projekta: prof. dr. sc. Mirjana Hruškar)
  • 2016. potpora Sveučilišta u Zagrebu “Površinski proteini i bakteriocini probiotičkih bakterija”
  • 2013.-2017. Stručni projekt suradnje s tvrtkom Podravka d.d., Koprivnica “Razvoj prerađene hrane za dojenčad s probioticima”. Voditelji: prof. dr. sc. Jagoda Šušković, prof. dr. sc. Blaženka Kos (2016.-2017.)
  • 1997.-2002.  poticajni znanstveni projekt “Hipokolesterolemičko djelovanje bakterija mliječne kiseline” (MZT RH, 058001)

Područja od znanstvenog i stručnog interesa:

  • mikrobna ekologija
  • tehnologija probiotika i starter kultura
  • tehnologija antibiotika
  • tehnologija enzima
  • tehnologija bioterapeutika za mikrobiotu

Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):

  • Hrvatsko društvo za biotehnologiju 
  • Hrvatsko mikrobiološko društvo
  • Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
  • Društvo sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu
  • Hrvatska mljekarska udruga

Nagrade i priznanja:

  • 2019. Godišnja nagrada „Rikard Podhorsky“ Akademije tehničkih znanosti Hrvatske
  • 2018. Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, za primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada u znanstvenom području 4. Biotehničke znanosti, znanstvenom polju 4.04. Biotehnologija, grana 4.04.03 Inženjerstvo
  • 2017. Srebrna medalja za proizvodnju i primjenu probiotičkih starter kultura na međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija (ARCA) i 2007. Prva Nagrada Saveza inovatora Poljske na međunarodnoj izložbi ARCA
  • 2016. Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za ukupni znanstveni doprinos – za postignutu visoku kvalitetu u znanstvenom radu, na 60. toj obljetnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • 1998. Godišnja nagrada za znanstveno-istraživački rad Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu

Bibliografija:

Blaženka Kos – bib.irb. hr

Blaženka Kos – researchgate.net

Blaženka Kos – scholar.google.hr

Blaženka Kos – pbf.unizg.hr

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close