Filajdić Mirko

Prof. dr. sc. Mirko Filajdić, kemijski inženjer (Čerević kraj Iloka, 5.3. 1920. – 1998.).

Klasičnu gimnaziju završio u Zagrebu 1939., diplomirao pri Kemijsko-tehnološkom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1948., gdje je doktorirao 1957. tezom Prilog poznavanju konstitucije masnog ulja sjemenaka iz porodice Rosaceae. Od 1948. bio je asistent u Zavodu za organsko-kemijsku tehnologiju. God. 1954. boravio na usavršavanju u Stockholmu iz područja kemije i analitike lipida. God. 1958.–1961. je docent, potom izvanredni, a od 1964. do umirovljenja 1985. redoviti profesor Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, gdje je vodio kolegije analitika živežnih namirnica i kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda.

Objavio je sam i u suradnji više radova s područja analitike lipida, sastava, analitičkih metoda i postupaka kontrole kvalitete i standardizacije namirnica i prehrambenih proizvoda u periodicima Kemija u industriji (1955., 1957.–1965., 1967.–1968., 1970.–1971., 1977.), Fette Seifen Anstrichmittel (Hamburg 1958.), Agronomski glasnik (1961., 1979.), Savremena poljoprivreda (Novi Sad, 1961.), Prehrana (1961., 1968.), Zdravstvene novine (1963.), Mljekarstvo (1964., 1969., 1973., 1975., 1986.–1989., 1990.–1991.), Poljoprivredna znanstvena smotra (1965.), Hrana i ishrana (Beograd 1966., 1972., 1976., 1981., 1983.), Prehrambeno-tehnološka revija (1970., 1972.–1978., 1980.–1985., 1990.–1992.), Journal of Science of Food and Agriculture (London, 1973.), Novi privrednik (1973.), Die Nahrung (Berlin, 1983.), Deutsche Lebensmittel-Rundschau (Stuttgart 1986., 1990.).

Svojim djelovanjem i vođenjem znanstveno-istraživačkih projekata pridonio je unapređenju prehrambene kemije i podizanju kvalitete naših prehrambenih sirovina i prerađevina.

Od 1994. godine prof. Filajdić bio je član Akademije u Odjelu bioprocesnog inženjerstva.

Izvor: https://hbl.lzmk.hr/clanak/filajdic-mirko

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close