|
prof. dr. sc. Jadranka Frece
Dekanica, redovita profesorica u trajnom zvanju
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina rođenja: 1974.
Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1997.,Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 2007., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Poslovna adresa:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605 284
e-mail: jfrece@pbf.hr
Članstvo u Akademiji: Član suradnik
Godina primanja u HATZ: 2017.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva
|
Profesionalne aktivnosti
Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):
- Listeria monocytogenes i drugi kontaminanti u svježem siru i vrhnju domaće proizvodnje s područja RH (HAH), 2012.
- Proizvodnja i plasman autohtonih mljekarskih kultura (Suradnja s tvrtkom Lub d.o.o., Split), 2014.
- Biokonzerviranje proizvoda akvakulture (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2016.
- Biokonzerviranje školjkaša pomoću probiotičke kulture L. plantarum O1 (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2017.
- Razvoj marinade uz dodatak funkcionalne kulture L. plantarum O1 za biokonzerviranje proizvoda akvakulture (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2018.
- Višeslojna mikroinkapsulacija odabranih probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (Potpora Sveučilišta u Zagrebu), 2019.
- Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena (EU), 2020.
- Biokonzerviranje ribljih fileta probiotičkim sojem (Suradnja s tvrtkom Cromaris), 2020.
- Pilot proizvodnja 5 različitih trajnih kobasica (zimska, čajna, srijemska, bečka, kulenova seka) uz upotrebu autohtonih funkcionalnih starter kultura (Suradnja/komercijalizacija sa PPK karlovačkom mesnom industrijom d.d. Pivac), 2013.
- Proizvodnja paste za zube i ispitivanje probiotičkih sojeva (Suradnja s tvrtkom Medelto d.o.o.), 2017.
Područja od znanstvenog i stručnog interesa:
- Probiotici, starter kulture, funkcionalna hrana, nutraceutici
- Primjenjena mikrobiologija
- Mikrobno kvarenje hrane
- Antimikrobna aktivnost prirodnih biokonzervansa u zaštiti hrane
- Biokonzerviranje
Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):
- Hrvatsko mikrobiološko društvo
- Hrvatsko društvo za biotehnologiju
- Hrvatska mljekarska udruga
- Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa I nutricionista
Nagrade i priznanja:
- 1999. – potpora Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za postignute rezultate u području biotehničkih znanosti, kojih je primjena moguća u Republici Hrvatskoj
- 2004. – potpora Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za postignute rezultate u području biotehničkih znanosti, kojih je primjena moguća u Republici Hrvatskoj
- 2007. – Prva Nagrada Saveza poljskih inovatora i autora tehničkih unapređenja za izložene rezultate „Proizvodnja i primjena probiotičkih starter kultura”, J. Šušković, J. Beganović, B. Kos, J. Frece, S. Matošić, dodijeljena na 5. Međunarodnoj izložbi inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija, ARCA, Zagreb, Hrvatska.
- 2014. – Dobitnica Državne godišnje nagrade za znanost za primjenu rezultata znanstveno-istraživačkog rada (Sabor RH)
- 2017. – 3. nagrada za najbolji poster naslova „Application of L. plantarum O1 Producer of Plantaricin in Biopreservation of Aquatic Food Products”, I. Čanak, A. Gavrilović, K. Markov, J. Jug-Dujaković, Ž. Jakopović, E. Melvan, A. Starčević, J. Frece. Eurobiotech 2017, Dubrovnik (25.-27. svibnja).
Bibliografija:
Jadranka Frece – bib.irb.hr
Jadranka Frece – researchgate.net
Jadranka Frece – scholar.google.com |