|
prof. dr. sc. Damir Ježek
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina rođenja: 1966.
Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1990., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 1999., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Poslovna adresa:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva ulica 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605 273
e-mail: djezek@pbf.hr
Članstvo u Akademiji: Redoviti član
Godina primanja u HATZ: 2012.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva
|
Profesionalne aktivnosti
Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):
- Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda, MZOŠ RH, 2003.
- Primjena visokog hidrostatskog tlaka u proizvodnji funkcionalnih sokova na bazi voća i povrća, MZOŠ RH, 2021.
- Razvoj programa cjeloživotnog učenja u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma primjenom HKO-a, MZO RH, 2021.
- Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji, MZOŠ RH, 2010.
- Razvojno središte za kemijsko i prehrambeno-biokemijsko inženjerstvo, MZOŠ RH, 2009.
- Mehanizam kontrolirane razgradnje ugljikohidrata postupkom ekstruzije, MZOŠ RH, 2007.
- Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine, MZOŠ RH, 2015,
- Agribusiness Higher EducAtion Development AHEAD,TEMPUS CD_JEP 19009, 2004.
- Improving Academia – Industry Links in Food Safety and Quality” (FOODLINKS) 158714-TEMPUS-ES-TEMPUS-JPHES, 2013.
- Food waste valorisation for sustainable chemicals, materials & fuels“ EUBis, COST project, 2016
Područja od znanstvenog i stručnog interesa:
- Ekstruzija u prehrambenoj industriji i biotehnologiji
- Ekoinženjerstvo
- Teksturalna svojstva prehrambenih proizvoda i sirovina
- Izmjenjivači topline, sušenje i filtracija u prehrambenoj industriji I biotehnologiji
- Primjena netermalnih tehnologija u prehrambenoj industriji i biotehnologiji
Članstvo u znanstvenim ili stručnim asocijacijama (udrugama ili sl.):
- Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, 2005
- Društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2003
- Društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1996
- European Federation of Biotechnoogy, 2002
Nagrade i priznanja:
- Rektorova nagrada, 1989
- Državna nagrada za zananost, 2013
- Godišnja nagrada “Rikard Podhorsky” HATZ-a, 2016
Bibliografija:
Damir Ježek – bib.irb.hr |