Prof. dr. sc. Gordana Konja, biokemijska inženjerka (Osijek, 29.10.1944. — Zagreb, 3.9.1998).
U Zagrebu završila gimnaziju 1963, diplomirala 1970. te 1982. doktorirala tezom Utjecaj pojedinih tehnoloških faktora na aromu i boju koncentrata i liofiliziranog koncentrata rajčice na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (danas Prehrambeno-biotehnološki fakultet).
U razdoblju 1980.–1990. kraće je boravila na Tehničkom sveučilištu u Dresdenu, u Institutu za kemiju vina i istraživanje pića u Geisenheimu te Institutu za farmaciju i kemiju živežnih namirnica u Würzburgu, a šk. god. 1990./1991. usavršivala se u istraživanju strukture makromolekula u Istočnom regionalnom istraživačkom centru u Philadelphiji. Nakon studija, na Fakultetu je stručna suradnica u Laboratoriju za tehnologiju prerađevina voća i povrća, od 1971. asistentica, od 1983. docentica, od 1988. izvanredna i od 1993. redovita profesorica. Na dodiplomskom studiju predavala je kolegije tehnologija vina i poznavanje sirovina prehrambene industrije te sudjelovala u nastavi poslijediplomskoga studija prehrambena tehnologija. Sudjelovala je i u nastavi kolegija tehnologija biljnih namirnica na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani.
Bavila se tematikom preradbe voća i povrća te proizvodnje polupripremljene hrane, istražujući posebno degenerativne promjene biljnih pigmenata i boje, mehanizme gubitka specifičnih aromatičnih sastojaka i njihovu rekuperaciju te primjenu membranskih separacijskih procesa u bistrenju, stabilizaciji i koncentriranju alkoholnih pića. Vodila je veći broj znanstvenih i tehnoloških projekata iz toga područja, razvila opsežnu suradnju s hrvatskom prehrambenom industrijom, uz pomoć koje je utemeljila ispitni Laboratorij za analitiku pića.
Sudjelovala je na domaćim i međunarodnim skupovima, objavljivala u njihovim izdanjima te surađivala u časopisima Prehrambeno-tehnološka revija (1972.–1974., 1978.–1979., 1985., 1987., 1989., 1991.), Tehnologija voća i povrća (Beograd, 1975., 1984.), Živilsko inžinirstvo (Ljubljana, 1978.), Gospodarski list (1981.), Kemija u industriji (1983., 1988.), Lebensmittel-Industrie (Glarus 1986.), Deutsche Lebensmittel-Rundschau (Stuttgart, 1987.), Lebensmittel-Technologie (Laufenburg 1987., 1991.), Chemical and Biochemical Engineering Quarterly (1988.), Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji (1989.), Journal of Agricultural and Food Chemistry (Washington, 1993.), Journal of Food Science (Chicago 1993., 1997.), Journal of the Wine Research (London, 1997.). Suautorica je poglavlja u knjizi Fruit Juice Processing Technology (Auburndale, 1993.).
Godine 1992. dobila je Državnu nagradu »Nikola Tesla«.
Izvor: https://hbl.lzmk.hr/clanak/konja-gordana