Konja Gordana

Prof. dr. sc. Gordana Konja, biokemijska inženjerka (Osijek, 29.10.1944. — Zagreb, 3.9.1998).

U Zagrebu završila gimnaziju 1963, diplomirala 1970. te 1982. doktorirala tezom Utjecaj pojedinih tehnoloških faktora na aromu i boju koncentrata i liofiliziranog koncentrata rajčice na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (danas Prehrambeno-biotehnološki fakultet).

U razdoblju 1980.–1990. kraće je boravila na Tehničkom sveučilištu u Dresdenu, u Institutu za kemiju vina i istraživanje pića u Geisenheimu te Institutu za farmaciju i kemiju živežnih namirnica u Würzburgu, a šk. god. 1990./1991. usavršivala se u istraživanju strukture makromolekula u Istočnom regionalnom istraživačkom centru u Philadelphiji. Nakon studija, na Fakultetu je stručna suradnica u Laboratoriju za tehnologiju prerađevina voća i povrća, od 1971. asistentica, od 1983. docentica, od 1988. izvanredna i od 1993. redovita profesorica. Na dodiplomskom studiju predavala je kolegije tehnologija vina i poznavanje sirovina prehrambene industrije te sudjelovala u nastavi poslijediplomskoga studija prehrambena tehnologija. Sudjelovala je i u nastavi kolegija tehnologija biljnih namirnica na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani.

Bavila se tematikom preradbe voća i povrća te proizvodnje polupripremljene hrane, istražujući posebno degenerativne promjene biljnih pigmenata i boje, mehanizme gubitka specifičnih aromatičnih sastojaka i njihovu rekuperaciju te primjenu membranskih separacijskih procesa u bistrenju, stabilizaciji i koncentriranju alkoholnih pića. Vodila je veći broj znanstvenih i tehnoloških projekata iz toga područja, razvila opsežnu suradnju s hrvatskom prehrambenom industrijom, uz pomoć koje je utemeljila ispitni Laboratorij za analitiku pića.

Sudjelovala je na domaćim i međunarodnim skupovima, objavljivala u njihovim izdanjima te surađivala u časopisima Prehrambeno-tehnološka revija (1972.–1974., 1978.–1979., 1985., 1987., 1989., 1991.), Tehnologija voća i povrća (Beograd, 1975., 1984.), Živilsko inžinirstvo (Ljubljana, 1978.), Gospodarski list (1981.), Kemija u industriji (1983., 1988.), Lebensmittel-Industrie (Glarus 1986.), Deutsche Lebensmittel-Rundschau (Stuttgart, 1987.), Lebensmittel-Technologie (Laufenburg 1987., 1991.), Chemical and Biochemical Engineering Quarterly (1988.), Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji (1989.), Journal of Agricultural and Food Chemistry (Washington, 1993.), Journal of Food Science (Chicago 1993., 1997.), Journal of the Wine Research (London, 1997.). Suautorica je poglavlja u knjizi Fruit Juice Processing Technology (Auburndale, 1993.).

Godine 1992. dobila je Državnu nagradu »Nikola Tesla«.

Izvor: https://hbl.lzmk.hr/clanak/konja-gordana

 

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close