Marić Vladimir

 

Prof. dr. sc. Vladimir Marić, biotehnolog (Dežanovac, 11.1.1939. — Zagreb, 22.5.2009.).

U Zagrebu 1957. završio gimnaziju i 1964. diplomirao na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta, na kojem je 1973. doktorirao tezom Kinetika biosinteze proteina pri kultivaciji Candida lipolytica u podlozi s ugljikovodicima. Usavršivao se u Mikrobiološkom institutu Tehničke visoke škole u Zürichu (1974., 1978.) i na Sveučilištu u Birminghamu (1974.–1975.). Vodio 1964.–1965. laboratorij u Daruvarskoj pivovari, potom na zagrebačkom Tehnološkom fakultetu (od 1979. Prehrambeno-biotehnološki fakultet) od 1966. bio asistent, od 1973. docent, od 1976. izvanredni i od 1980. do kraja života redoviti profesor; predavao kolegije iz biokemijskoga inženjerstva, bio predstojnik Zavoda za biokemijsko inženjerstvo 1980.–1984. te dekan 1984.–1988.

Usmjerivši istraživački interes na poboljšanje i razradbu biotehnoloških procesa u industrijskoj proizvodnji, bavio se kontinuiranim proizvodnim procesima u bioreaktoru, matematičkim modeliranjem biokemijskih sustava, proizvodnjom staničnih bjelančevina, postupkom izolacije, čuvanja i primjene mikrobnih startnih kultura i metabolita te navlastito tehnologijom slada i piva. Surađivao je s pivovarama u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, Prilepu i Skoplju, bio supervizor strojno-tehnoloških projekata u pivovarama u Pančevu, Karlovcu i Daruvaru, sladarama u Svetozarevu i Karlovcu, tvornici žestokih alkoholnih pića u Županji te revizor projekata u pivovarama u Koprivnici, Banjoj Luci i Splitu.

Praktičnim i teorijskim radom pridonio je razvoju hrvatskoga pivarstva i hmeljarstva, promicao nove metode i suvremenu organizaciju proizvodnje, pisao o povijesti pivovara i početcima pivarskoga umijeća u nas, a bio je i suautor patenta za integralni postupak sušenja i preradbe hmeljnih šišarica u pelete (2006.).

Među ostalim surađivao u časopisima i knjigama Bilten industrije piva Jugoslavije (Beograd 1967), Hrana i ishrana (Beograd, 1970,), Prehrambeno-tehnološka revija (1970,, 1972,, 1978,–1983,, 1985,; Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 1987,–1988,, 1991,–1993,, 1995,; Food Technology and Biotechnology, 1996,–1997., 1999.–2001., 2004., 2006.), Nafta (1971., 1977., 1981.), Pivarstvo (Beograd, 1971.–1972., 1975.–1977., 1979., 1981., 1984.–1986., 1988.–1991.), Hemijska industrija (Beograd, 1973.), Acta Facultatis medicae Fluminensis (1979.), European Journal of Applied Microbiology and Biotechnology (Berlin, 1979.; Applied Microbiology and Biotechnology, 1993., 1998., 2004.), Mikrobiologija (Beograd, 1979.–1980., 1983.–1984., 1986.–1987.), Periodicum biologorum (1982., 1984.–1985., 2003., 2005., 2007.), Biotechnology Letters (Kew, 1984., London, 1995., Dordrecht, 2003.), Journal of the Institute of Brewing (London, 1984.), Kemija u industriji (1986., 1995., 2000.–2001., 2004.), Veterinaria (1987.), Biotechnology and Bioengineering (New York, 1988.), Monatsschrift für Brauwissenschaft (Nürnberg, 1988., 2004.), Podravka (1988.), Chemical and Biochemical Engineering Quarterly (1992., 2006.), Croatian Food (Zagreb, 1995.), Process Biochemistry (Barking, 1995., 2004., 2006.), Bioprocess Engineering (Berlin, 1996.–1998., 2000.; Bioprocess and Biosystems Engineering, 2004.), Journal of Chromatography (Amsterdam, 1996.), Milchwissenschaft (Kempten, 1997.), Chemistry and Physics of Lipids (Limerick, 1998.), Systematic and Applied Microbiology (Stuttgart, 1999.), Journal of Basic Microbiology (Berlin, 2001.–2002., 2004.), Hrvatska revija (2002.), Agriculturae conspectus scientificus (2004., 2008.), Journal of Biosciences (Bangalore, 2004.), Croatica chemica acta (2005.), Folia microbiologica (Prag, 2005.), World Journal of Microbiology and Biotechnology (Dordrecht, 2007.) i Acta alimentaria (Budimpešta, 2009.) te u zbornicima domaćih i inozemnih skupova. Samostalno i u suradnji sastavljao je skripta, objavljivao priručnike (Priručnik za mikrobiologe u pivovarstvu. Beograd, 1972.), sveučilišne (1976., 2009.) i druge udžbenike (Biotehnologija i sirovine. Zagreb, 2000.; Tehnologija piva. Karlovac, 2009.), monografije (1995.) te raznovrsna druga izdanja (Otpadne vode proizvodnje piva, slada i bezalkoholnih pića. Beograd, 1983.). Uredio Pivarski priručnik (Beograd, 1990.; suurednik K. Štefanić), u izdanjima LZ (Hrvatska enciklopedija, Tehnički leksikon) bio urednik struka prehrambena tehnologija i biokemijsko inženjerstvo. Pokrenuo 1995. i do 2005. uređivao časopis Svijet piva. 

Dobio Nagradu »Fran Bošnjaković« 2000. i Državnu nagradu za životno djelo 2007.

DJELA: Industrijska mikrobiologija (suautor). Zagreb 1976, 1984. — Pivo – tekuća hrana (suautor Z. Nadvornik). Zagreb 1995. — Biokemijsko inženjerstvo (suautor B. Šantek). Zagreb 2009.
 
Izvor: https://hbl.lzmk.hr/clanak/maric-vladimir
 

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close