Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u Osijeku je 12. i 13. listopada 2017. godine održan 10. međunarodni znanstveno-stručni skup “Hranom do zdravlja”.
Skup su organizirali Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, HiST University of Trondheim, Norveška, Poljoprivrednim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Kemijsko-tehnološkim fakultetom Split, Veleučilištem u Požegi, Tehnološkim fakultetom u Tuzli, Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku BiH, Veterinarskim zavodom Vinkovci, Farmaceutskom komorom Tuzlanskog kantona (BiH), Školom narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Hrvatskom agencijom za hranu, Društvom kemičara i tehnologa Osijek, Europskim udruženjem higijenskog inženjerstva i dizajna (European Hygienic Engineering & Design Group) – EHEDG i The International Union of Food Science and Technology (IUFoST).
Organizaciju Skupa poduprli su pokrovitelji: Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te brojni sponzori.
Cilj Skupa bio je tijekom dva dana okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu. Ukupno 474 autora iz devet zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Austrija, Makedonija, Portugal, Njemačka, Belgija) je kroz 6 plenarnih, 29 usmenih i 118 posterskih priopćenja organiziranih u sekcije: Nutricionizam, Dijetetika i dijetoterapija, Funkcionalna hrana i dodaci prehrani, Zdravstvena sigurnost hrane, Analiza hrane i Proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane obuhvatilo čitav ciklus hrane od tla, preko biljnih i animalnih sirovina do proizvodnje konvencionalne i funkcionalne hrane te dodataka prehrani, uz razmatranje smanjenja količine otpada kroz oporabu nusproizvoda prehrambene industrije.
Plenarna izlaganja održali su ugledni predavači iz Hrvatske i inozemstva: Janez Hribar, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija, Ferdo Bašić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, Ljubica Glavaš-Obrovac, Medicinski fakultet, Osijek, Fuad Pašić, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Tuzla, BiH, Emilija Spaseska Aleksovska, ZADA Pharmaceuticals, Lukavac, BiH i Jelka Pleadin, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska.
Iz prezentiranih priopćenja može se zaključiti da je potreba za hranom jedan od pokretača društva. Njezina proizvodnja i uporaba u skladu s potrebama našeg organizma zahtijeva znanja i suradnju velikog broja različitih struka. Jedino tako možemo zadovoljiti potrebu rastuće ljudske populacije za dostatnim količinama zdravstveno ispravne, nutritivno vrijedne i ukusne hrane.
Sve informacije o Skupu dostupne su na web stranici Skupa: www.ptfos.unios.hr/hranom-do-zdravlja/.
Izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar
Tajnica Znanstveno-organizacijskog odbora
10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa “Hranom do zdravlja”
Galerija fotografija