Održan 10. međunarodni znanstveno-stručni skup “Hranom do zdravlja”

logo skupa

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u Osijeku je 12. i 13. listopada 2017. godine održan 10. međunarodni znanstveno-stručni skup “Hranom do zdravlja”.

Skup su organizirali Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, HiST University of Trondheim, Norveška, Poljoprivrednim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Kemijsko-tehnološkim fakultetom Split, Veleučilištem u Požegi, Tehnološkim fakultetom u Tuzli, Udruženjem za nutricionizam i dijetetiku BiH, Veterinarskim zavodom Vinkovci, Farmaceutskom komorom Tuzlanskog kantona (BiH), Školom narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Hrvatskom agencijom za hranu, Društvom kemičara i tehnologa Osijek, Europskim udruženjem higijenskog inženjerstva i dizajna (European Hygienic Engineering & Design Group) – EHEDG i The International Union of Food Science and Technology (IUFoST).

Organizaciju Skupa poduprli su pokrovitelji: Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te brojni sponzori.

Cilj Skupa bio je tijekom dva dana okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu. Ukupno 474 autora iz devet zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Austrija, Makedonija, Portugal, Njemačka, Belgija) je kroz 6 plenarnih, 29 usmenih i 118 posterskih priopćenja organiziranih u sekcije: Nutricionizam, Dijetetika i dijetoterapija, Funkcionalna hrana i dodaci prehrani, Zdravstvena sigurnost hrane, Analiza hrane i Proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane obuhvatilo čitav ciklus hrane od tla, preko biljnih i animalnih sirovina do proizvodnje konvencionalne i funkcionalne hrane te dodataka prehrani, uz razmatranje smanjenja količine otpada kroz oporabu nusproizvoda prehrambene industrije.

Plenarna izlaganja održali su ugledni predavači iz Hrvatske i inozemstva: Janez Hribar, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija, Ferdo Bašić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, Ljubica Glavaš-Obrovac, Medicinski fakultet, Osijek, Fuad Pašić, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Tuzla, BiH, Emilija Spaseska Aleksovska, ZADA Pharmaceuticals, Lukavac, BiH i Jelka Pleadin, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska.

Iz prezentiranih priopćenja može se zaključiti da je potreba za hranom jedan od pokretača društva. Njezina proizvodnja  i uporaba u skladu s potrebama našeg organizma zahtijeva znanja i suradnju velikog broja različitih struka. Jedino tako možemo zadovoljiti potrebu rastuće ljudske populacije za dostatnim količinama zdravstveno ispravne, nutritivno vrijedne i ukusne hrane.

Sve informacije o Skupu dostupne su na web stranici Skupa: www.ptfos.unios.hr/hranom-do-zdravlja/.

 

Izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar

Tajnica Znanstveno-organizacijskog odbora 

10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa “Hranom do zdravlja”

 

Galerija fotografija

 

IMG_2807   IMG_2779

IMG_2835   IMG_2838

IMG_2855   IMG_7189

 

Slijedeća objava

Poziv na predavanje akademika Božidara Liščića "Istraživanje, razvoj i daljnja izgradnja vjetroelektrana u svijetu"

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, u Osijeku je 12. i 13. listopada 2017. godine održan 10. međunarodni znanstveno-stručni skup “Hranom do zdravlja”. Skup su organizirali Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, HiST University of Trondheim, Norveška, Poljoprivrednim fakultetom Sveučilišta […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close