POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU HAZU BiH I HATZ-a

Renata Budanec

U Mostaru je, 3. listopada 2018. godine, održan susret Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) i Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine (HAZU BiH). Tom je prilikom održan je okrugli stol: „Suradnja znanosti i gospodarstva kao temelj jačanja konkurentnosti“ i potpisan Sporazum o suradnji između akademija.

Pozdravnu riječ dobrodošlice održao je akademik Jakov Pehar, predsjednik HAZU BiH-a i prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik HATZ-a. U ime predsjednika Vlade RH skupu se obratio izaslanik prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, a u ime predsjedništva Bosne i Hercegovine, član predsjedništva, akademik Dragan Čović, koji je otvorio okrugli stol i bio nazočan potpisivanju Sporazuma.

Predmet Sporazuma akademija uspostavljanje je suradnje u području tehničkih i biotehničkih znanosti, po načelu uzajamnog interesa obiju strana, a posebno u skupinama djelovanja kao što su: uzajamno dogovorno pružanje usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja akademija; razmjena relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih odnosa i suradnje; realizacija projekata i tematskih istraživanja od zajedničkog interesa; organiziranje seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa od zajedničkog interesa; zajednički nastup prema trećim pravnim ili fizičkim osobama zbog zajedničkog  interesa akademija i njihovih članova; i drugi oblici suradnje u djelatnostima akademija koje će se zajednički dogovoriti.

Nakon potpisa Sporazuma održan je okrugli stol. U radu okruglog stola, s hrvatske strane, sudjelovali su: prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik HATZ-a, prof. dr. sc Krešimir Ćosić, redoviti član HATZ-a; Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar d.d. i član gospodarstvenik HATZ-a; prof. dr.sc. Slavko Krajcar, član Uprave HATZ-a; prof. dr.sc. Nediljko Perić, predsjednik Odbora za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju HATZ-a; i dr. sc. Ante Ćurković, poduzetnik i član gospodarstvenik HATZ-a. S bosansko hercegovačke strane u radu okruglog stola sudjelovali su: akademik Jakov Pehar, predsjednik HAZU BiH; prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prorektor Sveučilišta u Mostaru; doc. dr. sc. Drago Bago, EP HZHB; prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru; prof. dr.sc. Frano Ljubić, redoviti član HAZU BiH; prof. dr. sc. Marko Ivanković, redoviti član HAZU BiH; prof. dr. sc. Ante Mišković, redoviti član HAZU BiH.

Učesnici okruglog stola naglasili su važnost suradnje znanstvene zajednice i gospodarstva, poglavito u svjetlu nadolazeće digitalne evolucije, koje se u stručnoj javnosti naziva Industrija 4.0. Međuregionalna suradnja, poglavito susjedska, prepoznata je kao važna komponenta za gospodarstvo i znanost obiju strana. Susret akademija, smatraju učesnici okruglog stola, početni je događaj koji treba imati svoj nastavak (tzv. follow up). U tom je smislu dogovoreno da će se u najskorije vrijeme dogovoriti sljedeći koraci suradnje, a sve u svrhu postizanja zajedničkog cilja, gospodarske i znanstvene kompetitivnosti u globalnom tržištu.

 

Slijedeća objava

Održano predavanje “Primjena satelitske radarske interefometrije za praćenje pomaka i deformacija, od pomaka terena na većem prostornom obuhvatu do pomaka na izoliranim objektima”

U Mostaru je, 3. listopada 2018. godine, održan susret Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) i Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine (HAZU BiH). Tom je prilikom održan je okrugli stol: „Suradnja znanosti i gospodarstva kao temelj jačanja konkurentnosti“ i potpisan Sporazum o suradnji između akademija. Pozdravnu riječ […]

Kolačići: Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, na vaše uređaje vršimo pohranu male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Uz prihvat Kolačića vaše pregledavanje stranice će se vršiti nesmetano, a u koliko ne prihvatite Kolačiće možda vam neki od sadržaja neće biti dostupni. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close