|
prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac
Redoviti profesor u trajnom zvanju
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Godina rođenja: 1970.
Obrazovanje:
Godina diplomiranja: 1993., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Godina doktoriranja: 2003., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Poslovna adresa:
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4605 036/4605 128
e-mail: vdragov@pbf.hr
Članstvo u Akademiji: Član suradnik
Godina primanja u HATZ: 2017.
Član odjela: Odjel bioprocesnog inženjerstva |
Profesionalne aktivnosti
Vođenje znanstvenih i/ili stručni projekata (Naziv, naručitelj i godina isporuke):
- Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“-Operativni program Regionalna konkurentnost 2007. -2013/ Europski fond za regionalni razvoj; Poziv „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije”, RC.2.2.08. (2014.-2016.), voditelj;
- Projekt osnivanja Znanstvenog centra izvrsnosti – „Center of Excellence for Marine Bioprospecting BioProCro“ iz područja biotehničkih znanosti- voditeljica znanstvene faze 2: Identification, Extraction, Optimization, and Purification of biomolecules (2015.- 2020.);
- Opremanje poluindustrijskog praktikuma za razvoj novih prehrambenih tehnologija-˝Priprema zalihe infrastrukturnih projekta za EFRR 2014.–2020.“ Europski fond za regionalni razvoj 2014-2020.- suradnik;
- Sour cherry Marasca (Prunus cerasus var. Marasca) as an ingredient for functional food; IPA Component IIIC Regional Competitiveness Operational Programme 2007-2011; (Science and Innovation Investment Fund, 2010.- 2012.)- voditelj;
- Processing Raw Materials into Excellent and Sustainable End products while Remaining Fresh (call identifier FP7-KBBE-2009-3; 2010.-2014.- suradnik
- Application of innovative technologies for production of plant extracts as ingredients for functional food – (IT-PE-FF), istraživači projekt-Hrvatska zaklada za znanost (2014.-2018.), voditelj;
- Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja – projekt (MZOŠ RH, 2008.-2013.)- voditelj;
- Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća – projekt (MZOŠ RH, 2007.-2012.)-suradnik;
- Istraživanja ambalžnih materijala za pakiranje i čuvanje hrane – projekt 4-07-005 (MZT RH, 1994.-1996.).-suradnik;
- Utjecaj dodataka i tehnologije pakiranja na održivost prehrambenih proizvoda-projekt 058101 (MZT RH, 1997. – 1999.).-suradnik;
- Istraživanje autentičnosti proizvoda na bazi marelice i breskve– projekt 0058026 (MZT RH, 2003. -2006.).-suradnik
Nagrade i priznanja:
- Zlatna plaketa za uspješno proveden projekt „Višnja maraska (Prunus cerasus var. Maraska) kao sastojak funkcionalne hrane“, Agro ARCA, 8. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, svibanj 2015, Trilj;
- Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za objavljene radove u priznatim međunarodnim časopisima te izniman uspjeh u znanstveno-istraživačkom i nastavnom radu, 2014.;
- Nagrada Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za 2. najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj 2010.-2012. (Višnja Maraska kao sastojak funkcionalne hrane), 2013.;
- Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti, 2012. godine.;
- „Medalja ARCA 2007.- nagradu je dodijelila „Udruga inovatora Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodnoga gospodarstva u okviru projekta – „Agro-Arca“ 2007. godine za rezultate tehnologijskog projekta „Proizvodnja bezalkoholnih pića od samoniklog bilja“;
- Potpora Biotehničke zaklade (2000. i 2002. godine).
Bibliografija:
Verica Dragović-Uzelac – bib.irb.hr |